Nieuws 27 november 2019 Hits: 17

Vuurwerkvrije zones

De gemeente wil in de buurt van verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en dierverblijven vuurwerkoverlast verminderen. Zo sloegen vogels in het vogelhospitaal op tilt, ze schrokken en gingen vervolgens rondvliegen in de volière met het gevolg dat ze tegen muren aan knalde. Niet de bedoeling natuurlijk ;)

Tijdens de jaarwisseling is er op meerdere plekken in Haarlem een vrijwillige vuurwerkvrije zone om gevaar, schade en overlast tegen te gaan.

Bij de vuurwerkvrije zones worden mensen met borden op straat en via brieven verzocht om op 31 december geen vuurwerk af te steken. Wat anders is dan andere gemeentes, is dat de vuurwerkvrije zones in Haarlem vrijwillig zijn. De gemeente wil namelijk geen verplichtingen opleggen en vindt afspraken tussen bewoners voldoende, daarnaast is controle erg lastig. Vorige jaarwisseling waren twee locaties (Vogelhospitaal en het Spaarne Gasthuis) voorzien van een vuurwerkvrije zones. Volgens de beheerder bij het Vogelhospitaal heeft de maatregel goed geholpen. “De vogels hebben een rustiger nieuwjaar gehad dan voorgaande jaren. Ondanks dat het niet gecontroleerd wordt, volgen de mensen de aanwijzingen op de borden toch op.”

Locaties met vuurwerkvrije zone zijn:

• De Janskliniek aan de Ridderstraat
  • Het Spaarne Gasthuis-Zuid