Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt, Haarlem-Noord info@wijkraaddietsveldvogelbuurt.nl
Projecten 31 mei 2019 Hits: 657

Actieprogramma
Nieuwe Democratie Haarlem

 Meer informatie kunt u vinden op www.nieuwedemocratie.nl

Het Actieprogramma Nieuwe Democratie


Met trots presenteren wij het Haarlems Actieprogramma Nieuwe Democratie 2019-2020. Dit actieprogramma is vorige week door het Haarlems college van B en W goedgekeurd. Dit  betekent dat het college van B en W het voorstel ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorlegt.

Het doel van het Actieprogramma is om de betrokkenheid van Haarlemmers bij de stad te blijven stimuleren en nog meer gebruik te maken van de energie uit de stad. Meedenken, meepraten, meedoen en meebeslissen, is wat ons betreft essentieel om de lokale democratie vitaal te houden en het gesprek/contact tussen Haarlemmers, gemeentebestuur en ambtenaren gaande te houden. 

Agenda*:

  • 13 juni - De commissie Bestuur bespreekt het Actieprogramma Nieuwe Democratie en geeft advies over het stuk.
  • 27 juni - De gemeenteraad besluit of Haarlem aan de slag gaat met de drie experimenten uit het actieprogramma.


* Wegens drukte kan de planning mogelijk nog wijzigen. Op onze website vindt u de meeste actuele planning.

 

Lees hier het hele actieplan!

  

Maand van de Democratie


Het afgelopen jaar is in Haarlem hard gewerkt om het onderwerp ‘Nieuwe Democratie’ handen en voeten te geven. Zo is tijdens de Maand van de Democratie veel informatie opgehaald over wat Haarlemmers belangrijk vinden in de lokale democratie en daarmee over de samenwerking met de gemeente. Als er één ding duidelijk is geworden tijdens de Maand van de Democratie, is het dat het thema 'Democratie' leeft in de stad!

Veel Haarlemmers hebben bijgedragen om een actieprogramma neer te zetten met concrete plannen en activiteiten. In het Participatieverslag Nieuwe Democratie is alle input gebundeld. In dit verslag vindt u onder andere de Top 10 aanbevelingen van Haarlemmers over de samenwerking met en betrokkenheid van de gemeente.

 

 

Lees hier het Participatieverslag Maand van de Democratie

 

Meepraten, meedenken, meedoen en meebeslissen


Met het Actieprogramma Nieuwe Democratie versterken we de lokale democratie in Haarlem. Dit doen we door beter te participeren met de stad. Inwoners krijgen meer duidelijkheid waarover zij kunnen meepraten, meedenken, meedoen, wanneer zij kunnen meebeslissen en wat er met hun input wordt gedaan.

Haarlem bruist. Er zit veel energie in de stad om Haarlem mooier, socialer, duurzamer, groener en leuker te maken. Gemeente Haarlem wil die energie graag behouden door het faciliteren van initiatiefnemers. Daarbij intensiveren we de dienstverlening aan stadmakers bij het opzetten en verder brengen van hun initiatieven én gaan we meer samenwerken met Haarlemse platforms voor initiatievenbegeleiding in de stad. De komende drie jaar geven we verder vorm aan de samenwerking tussen stad en gemeente.

De komende drie jaar gaan we, als de raad ermee instemt, ook aan de slag met het overdragen van zeggenschap. Dit gaan we doen in drie experimenten:

  • Een buurtbegroting
  • Een gelote wijkraad
  • Right to Challenge

Meer informatie over deze experimenten is te vinden in het Actieprogramma Nieuwe Democratie!

 

En verder..?


Heeft u vragen over het Actieprogramma of het Participatieverslag Nieuwe Democratie? Of heeft u ideeën om vanuit uw wijk of buurt mee te werken aan de experimenten?

Nadat de raad heeft besloten over het Actieprogramma, ontvangt u een uitnodiging voor een Nieuwe Democratie-bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praten wij u bij, is er gelegenheid voor vragen en kunnen we kijken wat uw wijk of buurt mee kan doen met één van de experimenten.

U kunt ook een kijkje nemen op onze website!

 

 

Bezoek de website!

 

 

Contact

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op!

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Melding doen bij de gemeente?

Invloed uitoefenen op besluitvorming