Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt, Haarlem-Noord info@wijkraaddietsveldvogelbuurt.nl

Eenzaamheid onder bewoners

De wijkraad beseft dat de eenzaamheid in coronatijd onder bewoners is toegenomen, maar heeft zelf geen zicht op wie dit zijn. Daarom is er contact opgenomen met ontmoetingscentrum Schoterhart op de Vergierdeweg, één van de tien dagbestedingslocaties van Kennemerhart Oppeppers.
Harmen Rijksen, senior medewerker dagbesteding bij Kennemerhart Oppeppers vertelt ons dat er eenzaamheid onder ouderen is, maar dat er ook angst is om hier voor uit te komen. Daarom is Kennemerhart Oppeppers blij met de signalering van de huisarts, medewerkers van de thuiszorg of samenwerkingspartners als Dock en Haarlem Effect. Ook buren of buurtbewoners kunnen in de signalering een rol spelen.
De gemeente Haarlem speelt ook een rol bij het terugdringen of voorkomen van eenzaamheid en heeft daarvoor “Coalitie Haarlem Ontmoet” opgezet. Er wordt aandacht besteed aan verschillende doelgroepen zoals ouderen, jongeren en oudere migranten.
Wilt u meer weten over de “Coalitie Haarlem Ontmoet”, kijk dan op https://www.eentegeneenzaamheid.nl/mijn-gemeente/coalitie-haarlem-ontmoet/

 

Wat kunt u zelf doen?
Als u zelf meer activiteiten wilt ondernemen of contact wilt leggen met andere mensen kunt u langsgaan of bellen met het Sociaal Wijkteam Noord Noord, Ambonstraat 2. Zij kunnen u verwijzen naar activiteiten die bij u passen. Via de website https://sociaalwijkteams.nl/locatie/sociaal-wijkteam-noord-noord/ vindt u meer informatie.

Als u merkt dat iemand eenzaam is, kunt u ook zeker iets doen. Ga het gesprek aan, drink een kop koffie, ga samen wandelen of boodschappen doen. Het levert u naast gezelligheid ook voldoening op! Bovendien leert u uw buren beter kennen.

 

Gratis online cursus Movisie Academie
Movisie Academie biedt een gratis e-learning “Spil in de wijk” aan. In deze online training krijgt u manieren aangereikt om eenzaamheid op te sporen, sneller een hulpvraag in beeld te krijgen of hoe je het informele netwerk eerder of beter kunt betrekken. U vindt meer informatie op https://www.haarlemvoorelkaar.nl/e-learning-1 (eind naar beneden scrollen naar “Spil in de wijk”).

Alle bovengenoemde websites kunt u ook vinden via www.wijkraaddietsveldvogelbuurt.nl.

 

Interview deelnemer activiteiten Kennemerhart locatie schoterhart.

Op de fiets naar een mooie dag 
Twee keer per week fietst Rob Klaver (74) naar Kennemerhart Oppeppers locatie Schoterhart. Drie jaar geleden voor het eerst na de diagnose Alzheimer. Zijn passie voor voetbal kan hij er kwijt op het voetbalveld. En door het delen van verhalen met andere voetballiefhebbers. ‘Het is jammer dat we nu vanwege corona het gras niet op mogen’, vertelt Rob. Zijn eerste kennismaking met Schoterhart was op het veld, tijdens een potje walking football. Voetbal is een belangrijk thema in zijn leven.

De geboren en getogen Haarlemmer woont op vijf minuten fietsen van Schoterhart aan de Vergierdeweg. Rob is graag buiten, maar zijn ziekte zorgt ervoor dat hij niet meer zo fit als vroeger is. Rob: ‘Het ouder worden valt me tegen. Ik wil graag actief zijn maar dat is in de loop der jaren minder geworden. En toen werd ik opnieuw ziek. De buitenwereld merkte er niet zoveel van, maar mijn vrouw had door dat er wat aan de hand was. Ik werd steeds passiever en had weinig zin om iets te ondernemen. Voor haar was dat ook zwaar. De diagnose Alzheimer was een schok. Ik heb het geaccepteerd, maar soms ben ik bang dat ik mijn kennis kwijtraak en dingen vergeet. De geriater stelde voor eens op Schoterhart te gaan kijken. Ik zat er niet om te springen. Maar het feit dat er een oud voetbalmaatje rondliep maakte me nieuwsgierig. De woensdagen en vrijdagen kom ik nu hier. En inmiddels kijk ik ernaar uit. Ze hebben me zelfs zo gek gekregen om soms mee te doen met een danslesje. Met frisse tegenzin maar ik vind het een stuk leuker dan toen ik in mijn jonge jaren verplicht naar dansles moest haha. Yoga sla ik over, veel te zweverig. Ik vind hier gezelligheid. Er is altijd wel iemand om mee te praten, de lunch is heerlijk en er is actie. Het geeft mijn vrouw ook gelegenheid om wat voor zichzelf te doen. Hoewel we samen ook nog wel op stap gaan, om te wandelen of te fietsen.’

Meer informatie over Kennemerhart Oppeppers: 023 583 7520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het gehele artikel stond eerder deze maand in de Kennemerhartuitgave ‘Uit het hart’.

Mis je iemand aan wie je kan vertellen over wat je meemaakt?

Wil je raad of advies over een (praktisch) probleem?
Behoefte aan iemand die gewoon luistert?
Weet je niet bij welke organisatie je terecht kan met jouw vraag?

Bel naar de Altijd Contactlijn op maandag, woensdag of vrijdag tussen 9.00-12.00 uur.

Daar zitten goed getrainde vrijwilligers die graag naar u luisteren, meedenken en een warm hart hebben.

Neem de stap en bel ons. Wij zitten voor u klaar! Je kan ook een boodschap achterlaten en wij bellen u terug.

Horen we van je?
De Altijd Contactlijn is een samenwerking van Dock, Haarlem Effect, Sociale Wijkteams en Stem in de Stad.

Agenda

Melding doen bij de gemeente?

Invloed uitoefenen op besluitvorming