Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt, Haarlem-Noord info@wijkraaddietsveldvogelbuurt.nl

Column J. Kuiter

Geen parkeerreferendum in Haarlem

Het is weer zover, ons stadsbestuur heeft een bijzonder besluit genomen.

Het Haarlems Dagblad van 31 maart jl. opent met een dikke vette kop: “Geen parkeerreferendum”. En als ik geschrokken verder lees, staat er: “Een mogelijk referendum over de invoering van betaald parkeren in Haarlem is van de baan”.

Ik ben heel erg teleurgesteld over het absurde argument waarom er geen referendum plaatsvindt. Volgens de raad hadden burgers al in een eerder stadium een referendum kunnen aanvragen en dat is dus niet gebeurd. En hiermee doelt ons stadsbestuur op het mobiliteitsbeleid dat in 2021 is vastgesteld. In dit beleid zijn kaders opgesteld voor gereguleerd parkeren. Een aantal Haarlemmers, waaronder ik, heeft hierop via de juiste kanalen gereageerd en kreeg als antwoord:

“Het is inderdaad de bedoeling om voor heel Haarlem gereguleerd parkeren in te voeren, zodat de stad leefbaar en bereikbaar blijft. Hoe dit vorm zal krijgen, zal nog verder uitgewerkt worden.”

Maar wees nou eerlijk, hoe kun je over “kaders” een referendum aanvragen? De onderwerpen moeten nog uitgewerkt worden, dus een stelling formuleren heeft totaal geen zin. Bovendien gaat een groot aantal burgers niet alle beleidsplannen van de gemeente Haarlem uitpluizen. Dat doen alleen gekken als ik.

Nu het stadsbestuur concrete plannen heeft gesmeed, worden deze, zonder verder overleg over de inwoners van Haarlem uitgestort. Ja, de bewoners mochten nog wel reacties geven, maar het stadsbestuur heeft in al zijn wijsheid besloten om niet te luisteren. En daarom grepen de Haarlemmers naar een uiterst redmiddel: “Het referendum”.

En dat leek goed te gaan. De eerste drempel met 400 handtekeningen van de Haarlemse burgers is supersnel bereikt. De volgende horde is ook genomen: de onafhankelijke adviescommissie heeft groen licht gegeven voor het opstarten van een referendum.
Maar aan de blijheid is helaas een einde gekomen toen een meerderheid van de raadsleden heeft besloten om de volksraadpleging ter zijde te schuiven.

Wat er nu nog overblijft is een gang naar de rechter. Het is een dieptepunt in de relatie tussen het gemeentebestuur en de inwoners van Haarlem. Maar als de meerderheid van de raad niet naar zijn inwoners wil luisteren dan zal hij zeker naar de uitspraak van de rechter moeten gaan luisteren.

 

 

Agenda

Melding doen bij de gemeente?

Invloed uitoefenen op besluitvorming